2011. március 19., szombat

Hasznos könyvek

Rögtön egy kis könyvismertetővel - könyvkritikával kezdeném.
Mostanában örömmel fedezem fel a könyvesboltokat járva, hogy egyre több grafikai, valamint design témájú könyvet adnak ki magyarul (bár még mindig vannak bántó hiányok ezen a téren).
Külön figyelmet érdemelnek a Scolar kiadó könyvei, színvonalas és hasznos kiadványok, rengeteg témát lefednek, amik érintik a grafikai tervezés szinte minden területét. ( Scolar kiadó honlapja) Az egyetlen probléma a némely területen mutatkozó zavarba ejtő bőség, illetve sajnos a könyvek ára. Bár ez utóbbihoz jobb, ha hozzászokik az ember, ha komolyabban el akar mélyedni ebben a témában, és nem éri be az Internettel.
A kiadó könyvei közül nagyon tudom ajánlani Robin Williams: Tervezz bátran! című, kiadványszerkesztéssel foglalkozó művét, ami rengeteg hasznos tervezési tanáccsal szolgál kezdőknek, segít sok tipikus hiba elkerülésében, és mindezt nagyon szemléletesen teszi.

Egy kicsit más témájú új beszerzésem Johannes Itten A színek művészete című klasszikusa, aminek nagyon megörültem, amikor felfedeztem a könyvesboltban. Alapmű mindenkinek, aki színekkel dolgozik. Amint befejezem az olvasást, szentelek neki egy bővebb beszámolót.

Nagyon inspirálónak tartom még a Taschen kiadó "Illustration now" című könyvét, ha megakad az ember a munkában - vagy nehezen tudja elkezdeni -, garantáltan hatásos végiglapozni.

Szintén friss zsákmány Virágvölgyi Péter: A tipográfia mestersége számítógéppel című műve, mely az Osiris kiadónál jelen meg. Annyiban különbözik a más tipográfia témájú könyvektől, hogy a könyv több, mint felét egy lexikon jellegű rész és egy angol-magyar szaknyelvi szótár foglalja el, ez ha jól tudom, egyedülálló. A cím alapján én egy kicsit több konkrét gyakorlati leírásra számítottam, azonban lényegében az első rész a más könyvekben is megtalálható elméletet írja le, talán valamivel több példával illusztrálva.

Megint más: talán sok embernek nem kell bemutatni Scott Kellbyt, aki a nagysikerű "Photoshop digitális fotósoknak" című könyv szerzője. Most új kiadásban olvashatjuk tőle a három részes Digitális fotós könyvet, élvezetes és tanulságos mindazok számára, akik hozzám hasonlóan most kezdenek el komolyabban ismerkedni a fényképezéssel. Természetesen nem profiknak szól, igaz, talán a haladóbbak is találhatnak benne hasznos tippeket.

Egyelőre ennyi, de mindenképpen beszámolok még később is, ha arra érdemes könyvbe botlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése